torstai 28. maaliskuuta 2013

Tämän pääsiäisen korttisatoa

Pääsiäiskorteissa tykkään vanhanaikaisista, värikkäistä tai hauskoista korteista. Suomessa pääsiäiskorttien lähettäminen on vähentynyt - sääli. Itse laitoin melkein 40 pääsiäiskorttia postiin ja tässä muutamia mun suosikkejani saamieni korttien joukosta:

Inge Löökin mummot


Nämä vaan ovat niin hauskoja, ei voi mitään.


Perinteiset Martta Wendelinin kortit ilahduttavat aina.


Lars Carlson on suosikkejani niin joulu- kuin pääsiäiskorteissa. Värikästä.


Suursuosikkini Marjolein Bastin


Nämä vanhanaikaiset uusiopainokset ovat myös mieluisia.

 
 
 
Ja tässä netistä lainattua pääsiäskortin historiaa:

"Posti on välittänyt ensimmäisen pääsiäiskortin luultavasti vuonna 1871. Toisen maailmansodan aikana pääsiäiskorttien lähettäminen romahti. Sodan jälkeen korttien lähettämiskulttuuri alkoi kasvaa pikku hiljaa. Pääsiäiskorttiperinne eli voimakkaana 1960-luvulle saakka, minkä jälkeen nopea kaupungistuminen vähensi korttien lähettämistä Suomessa. Lähettämisperinne alkoi elpyä uudelleen 1990-luvulla. Nykyisin pääsiäinen on Suomessa kolmanneksi suosituin korttisesonki, vaikka sähköinen kanssakäyminen onkin yleistynyt paljon.

Pääsiäiskorteissa aiheet ovat pysyneet samoina vuosikausia. Jo 1800-luvun lopulla julkaistuissa postikorteissa aiheina olivat mm. munat, kukot, kanat, tiput, jänikset, lampaat ja pajunkissat. Uskonnolliset aiheet olivat myös suosittuja.

Pääsiäinen on kevään suuri juhla, jota vietetään korteissa ilolla. Lapset ja rakastuneet parit kirmaavat keväisessä maastossa, kukat alkavat kukkia ja luonto herää eloon. Nuoret tytöt toimivat korteissa onnen ja toivon symboleina. Pääsiäispupu, joka henkilöityi hedelmällisyyden symboliksi, esiintyy korteissa usein munan kanssa."

HAUSKAA PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!

2 kommenttia:

sini kirjoitti...

Kiitos samoin sinulle! Hyvää Pääsiäisen aikaa!

(minä en lähettänyt yhtäkään pääs.korttia tänä vuonna..)

Tiina Rönnberg kirjoitti...

Olipas ihania pääsiäiskortteja. Joulukortteja kyllä askartelen ja lähettelen, mutta pääsiäiskortteja ei ole ollut juurikaan tapana lähettää. Muistan vain yhden vuoden, kun löysin vanhan valokuvan, jossa olimme kavereiden kanssa pukeutuneet pikkunoidiksi ja lähdössä virpomaan. Siitä askertelin kortit silloin kuvassa oleville kavereille.