maanantai 28. syyskuuta 2009

Lapsuuden tärkeitä kiiltokuvia osa I


Ajattelin esitellä muutaman satojen (tai oikeammin tuhansien) kiiltokuvien kokoelmastani. Kuvat ovat 1950-luvulta saksalaista tuotantoa. Kustantaja on AFKH (Arthur F. Krüger, myöhemmin pelkkä Krüger). Olen  aina pitänyt erityisesti eläinaiheisista kiltsuista ja nelkuista eli neliömäisistä. Kukka-aiheet kiinnostivat vähiten.

Lapsena en tietystikään tunnistanut kustantajia ym. mutta ei sen väliä ollut. Riitti, että kuva oli nätti ja niitä liimattiin muistokirjoihin ja vaihdeltiin ystävien kanssa tekemällä esim. taitetusta Aku Ankasta sellainen vaihtarisysteemi. En muista, oliko sillä joku nimikin.

Aikuisiässä olen saanut  paljon uutta tietoa ja osaan jo tunnistaa erimaalaisia kuvia ja kustantajia. Ja jos bloggaajissa on muita kiiltokuvista kiinnostuneita, laittakaa ihmeessä sivuillenne esille aarteitanne. Nämä minun ottamani kuvat kiiltävät ikävästi, mutta parempia otoksia en saanut.

7 kommenttia:

Anu kirjoitti...

Ihania! Piti ihan kaivaa siskoni päiväkirja ja tukia olisiko siinä mahdollisesti samanlaisia kiiltokuvia. Eipä ollut.
Esittelisin niitä mielelläni blogissani, mutta suurin osa on kiinnitetty rumasti teipillä. Kyllä, teipillä siitä vaan päältä. Harmittaa.

Jään innolla odottamaan seuraavia kuvia...

maiju kirjoitti...

Kiiltokuvissa on kyllä sitä jotain - kuuluvat tosin jo auttamasti historiaan, sillä monikaan nykylapsista ei varmaan harrasta kiiltokuvia. On Winxit ja Brätzit... Ovat silti aivan valtavan ihania!!

Bullukat kirjoitti...

Eivät tosiaan nykylapset ole aikoihin arvostaneet kiiltokuvia ja paperinukkeja. Omaan lapsuuteeni ne kuuluvat ja siksi niitä aikuisiällä aloin kerätä kun lapsuuden kuvat ovat jo kadonneet.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihania kiiltokuvia !!
Katselen usein blogiasi, mutta nyt kirjoitan kommenttia ekan kerran !!
Koirasi ovat aivan mahtavan näköisiä tyyppejä !!
Itselläni on yli 12 vuotias bullterrieri joten koirat on todella lähellä sydäntäni.Kaikkea hyvää teille ja kiitos kivasta blogistasi !!
terkut ritz ja sulo bulli

Hilja kirjoitti...

Ihania noi kissakiiltokuvat!
Mulla on aika iso kiiltokuvakokoelma lapsuuden ajoilta. Osa kuvista on isoveljen, osa tädiltä ja joltain muilta sukulaisilta saatuja. En oo mikään kiiltokuvien asiantuntija, mut luulen että ovat osa aika vanhoja.
Joskus voisin niitä blogissa esitellä, mut ne vaan on vanhempien luona, että täytyy muistaa ens kerralla kun meen siellä käymään.

Bullukat kirjoitti...

Anonyymi; bullterrierit ovat ihanan persoonallisia tyyppejä.

Hilja; erittäin mielelläni näkisin blogissasi joskus kiiltokuvia. Minä laitan jossain vaiheessa taas lisää näytille. Kuvattavaa riittää :)

Mari kirjoitti...

Oh, tuli ihan lapsuus mieleen. Rakastin kiiltokuvia ja keräilin niitä.

Lapsuudenkodissa joka on rakennettu 50-luvulla, oli vanha ulkorakennus, jonka yhteydessä olevassa vanassa puuceessa ikivanhoja kiiltokuvia seinällä. Tunnistin selkeästi yhden noista kuvissasi olevista kiiltokuvista, muistan sellaisen silloin napanneeni puuceen seinältä omiin kokoelmiini :) Jotkin asiat vain muistaa ihmeen hyvin :)